Blogg

Ska omprövningarna sättas igång nu?

Publicerad: 27 februari 2024 Ministern har svarat på en fråga i riksdagen och sagt att regeringen nu bereder ISFs rekommendation att se över möljigheten att ompröva rätten till assistansersättning. Läs mer. . .

Hur hanterar man ett missförhållande?

Publicerad: 31 januari 2024 Vad är egentligen ett missförhållande i assistansen? Kan det orsakas av andra än assistenter? Hur ska man hantera det i verksamheten? Känner du dig HELT säker på de här frågorna behöver du inte läsa inlägget.
Läs mer. . .

ISF granskar FK

Publicerad: 24 januari 2024 ISF granskar FKs tillämpning av lagändringarna i Stärkt assistans. Spännande värre! De har flera förslag som FK behöver arbeta med men kanske inte de som vi allra helst hade önskat. Eller vad tycker du? Vad händer t ex med personer med utmanande beteende? Var allt bara en luftballong från regeringens sida? Eller har både FK och ISF missat poängen? Läs mer. . .

Assistans i halka

Publicerad: 22 januari 2024 Kör era assistenter bil i tjänsten? Jag tror att ganska många gör det. Många anordnare är nog duktiga på det här och har upprättat ett bilavtal för att tydliggöra ansvaret om något händer. Men känner du som arbetsgivare dig trygg i att de kan framföra fordonet de kör på ett trafiksäkert sätt? Det känns särskilt aktuellt nu med snö, is och trafikvarningar så långt ögat kan se. Läs mer. . .

Vad kan du om assistans?

Publicerad: 11 januari 2024 Strax innan jul bjöd jag på ett litet julquiz i all sin enkelhet. Inga priser. Bara äran :) Det var ju dessutom helt anonymt så jag kan inte presentera vilka som får den äran. Du får helt enkelt berätta (skryta) om det själv om du vill :) Läs mer. . .

God jul med juldikt och ett litet quiz

Publicerad: 21 december 2023
För att avsluta det här lite trötta året bjuder jag på en dikt och en LSS-quiz. Du kan vinna äran av att skryta för dina vänner om hur duktig du är :)
Läs mer. . .

Julförberedelser

Publicerad: 5 december 2023

Hur mycket har du planerat för själva julaftonen ännu? Hur har dina uppdragsgivare planerat? Behöver du lägga dig i det?

Läs mer. . .

1 december

Publicerad: 1 december 2023 1 decemberdikt. Denna tradition, som möjilgen är helt ny för ABH, får vi hålla i :) Läs mer. . .

Det börjar nästan bli pinsamt

Publicerad: 29 november 2023 En person behövde personlig assistans. Trots att de grundläggande behoven var stora fick hen det inte. Det här är ju bara pinsamt! Och så långt ifrån det var tänkt att tjänstemännen på domstolar, kommuner och Försäkringskassan borde rodna varenda gång de lägger fram ett förslag till beslut. Läs mer. . .

Har du fixat visslingen?

Publicerad: 17 november 2023 Från och med den 17 december 2023 ska alla arbetsgivare, som har minst 50 anställda, ha en intern visselblåsarkanal. Hur har du löst det? Läs mer. . .

Nya tider

Publicerad: 12 november 2023 För länge sen lärde jag mig att som företag är det hemsidan man ska jobba med och värna. Inte Facebook. Jag glömmer det ibland eftersom det är så lätt att lägga upp på sociala media. Korta inlägg som inte kräver mången tanke. Men nu ska det bli bättring. Läs mer. . .

Vems ansvar är du?

Publicerad: 23 februari 2023 Vems ansvar är det att den assistansberättigade lever, har ett gott liv, äter bra och inte får skador? Läs mer. . .

Högt märke och länge till förstatligande

Publicerad: 31 oktober 2022 Det här är inget roligt inlägg. Alls. Det är tufft på så många sätt nu. Både ekonomiskt och sett till rättigheten. Vi måste såklart kämpa vidare men vi behöver varandra mer än någonsin för att orka. Läs mer. . .

Gör det du kan

Publicerad: 15 september 2022 När jag var liten lärde jag mig att man ska göra så gott man kan. Det räcker. Men ibland gör det inte det. Har du uppdrag med utmanande beteende så räcker inte den goda viljan. Då krävs kompetens. Läs mer. . .

Vård och egenvård - vad bidde det med det då?

Publicerad: 30 mars 2022 Efter att ha snabbläst förslaget trodde jag först att de förslag som utredningen Stärkt assistans hade lagt gällande vård och egenvård i princip helt runnit ut i sanden. När jag hade läst lite mer noga såg jag att så nog inte är fallet men jag gillar hur regeringen har behandlat utredningens förslag. De har helt enkelt lyssnat på mig och andra som sa att "Vården måste ta sitt ansvar"! Läs mer. . .

Hur behåller man sitt tillstånd?

Publicerad: 4 mars 2022 Just nu får jag många frågor från oroliga anordnare kring vad man kan göra för att inte förlora sitt tillstånd för att bedriva personlig assistans. Det kulminerade lite när VH Assistans förlorade sitt tillstånd i Kammarrätten. Kanske har alla hoppats att rätten ska ställa allt till rätta men nu blir det kanske inte så.Jag skrev om just det för Hejaolika.se. Artikeln kan du läsa här. Läs mer. . .

Myndigheten måste sköta sina egna kontroller

Publicerad: 17 juni 2021 Jag är orolig för assistansen. Orolig för de förändringar som sker när det gäller kontroll av vad den assistansberättigade gör. Gå inte med på de förändringar som sker just nu! Hjälp oss att protestera och tro inte att anordnarens kontroll av den assistansberättigade genom dennes assistenter är något som stävjar brottslighet och därför är berättigat. Låt beslutande myndighet sköta sina kontroller själva. Läs mer. . .

Alla dessa orimliga återkrav!

Publicerad: 20 maj 2021 Just nu känns det som om det ända FK jobbar med är att kräva tillbaka pengar av anordnare på det mest hutlösa sätt. Ibland är det kanske rätt men lika ofta är det helt tokigt. Eller oftare kanske. Läs mer. . .

Nu är det dags att börja kämpa för schablonen 2022

Publicerad: 3 maj 2021 2021 innebar ett trendbrott för den under så många år underuppskrivna assistansersättningen! Så glada vi blev! Och så nödvändigt det var! Ingen kan påstå att det förde läget tillbaka till ruta noll eller att det nu skapas stora överskott att ta av men det räddade i alla fall kvar en rad verksamheter som troligen gått under annars. MEN. Nu måste vi börja jobba och lobba för att detta inte bara var en engångsföreteelse! Läs mer. . .

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå