Vems ansvar är du?

I morse låg jag och funderade kring en kurs jag ska hålla idag om dokumentation och kvalitet inom assistansen med hjälp av DokApp. Det är favoritkurs, såklart, eftersom jag tycker det blir så himla BRA när man jobbar med att se den enskildes assistans HELT individuellt och gör det klart och tydligt för assistenterna vad som gäller i just det HÄR uppdraget.

Nåja. Ifrån de tankarna for jag vidare till assistenternas ansvar att ge assistans med god kvalitet. Jag tycker inte det heller är fel eller märkligt. God kvalitet är ju bara så olika i olika uppdrag. Jag funderade på hur man borde formulera det i en utbildning och såg mig sjläv säga: "Det är ditt ansvar som assistent att ta det ansvar som krävs i varje uppdrag". Hmmmm.... Sen tänkte jag vidare. Hur vet assistenten vilket ansvar som krävs i det uppdrag de jobbar i? Lämnar inte den formuleringen det rätt öppet för assistenterna att ta mycket MER ansvar än de förväntas göra? Eller ett mindre ansvar? I DokApp tycker jag det blir väldigt tydligt men alla använder ju inte DokApp. Och även om man använder DokApp måste man ju i ord förmedla till assistenten vad som ÄR deras ansvar. Jag ska fundera vidare såklart. Kanske har jag svaret redan men mina tankar hastade vidare och var inte klara. För nu kopplade de ihop assistentens ansvar med alla indragna tillstånd.

Ja, vad ÄR assistentens ansvar egentligen? Om en assistent till en vuxen person med väldigt låg autonomi inte tar tillräckligt ansvar kan det sluta med att den assistansberättigade inte får sina behov tillgodosedda. Det är rätt enkelt att se att det då är assistentens fel. Om man har varit tydlig och talat om för assistenten vilka förväntningar man har. Men om det är en vuxen person med full autonomi som fattar "dåliga" beslut - hur tänker omvärden då?

Låt oss säga att Kalle Full Autonomi bestämmer sig för att supa sig redlöst full och i detta tillstånd trasslar sig ut på dansgolvet, ramlar ur rullstolen och skadar sig allvarligt. Så allvarligt att personen får en omfattande hjärnskada. Vems fel är det då? Kommer assistansanordnaren att få bära hundhuvudet för att assistenten inte har tagit sitt ansvar TROTS att den assistansberättigade inte har velat att assistenten ska ta något ansvar i den här situationen?

Och hur ser det ut när Elsa Full Autonomi, syrra till Kalle, går ner oroväckande mycket i vikt men vägrar söka vård för det. När hon väl gör det har det gått alldeles för lång tid och cancern har spritt sig. Kan samhället se att det är Elsas ansvar och inte assistenternas?

Just i förhållande till vården är det en särskild fråga där anordanren ibland kanske måste resonera med den assistansberättigade kring behov av att blanda in vården om den assistansberättigade är i behov av vård men vägrar den vården. Jag är helt med på att man får göra det. Vägra vård alltså. Men jag anser att vården på något sätt måste vara med på det tåget så att inte assistenterna anklagas för dödshjälp.

Ni märker att det inte är några klara tankar. Men oroande. Jag vill att varje person ska ha möjlighet att få precis det stöd av assistenterna som personen önskar. Att assistenterna tydligt ska se vad som ÄR deras ansvar och vad som är uppgifter de bara gör om brukaren vill det. Men jag tror att vi behöver prata mycket om det här för att hitta rätt i "ansvarsdjungeln".

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå