Bästa LSS-kommun

Hög tid att nominera bästa LSS-kommun 2021

Vilken kommun kammar hem segern i år - efter det överhoppade covid-året 2020, Lerum 2019, Jönköping 2018, Hudiksvall 2017 och Botkyrka 2016?

Vi valde att avstå från att utse bästa LSS-kommun 2020 eftersom Covid-19 blev så alltigenom överskuggande allt annat. Nu väljer vi istället att utse tv åvinnare 2021. Ett specialpris för den kommun som hanterat pandemin bäst för personer med LSS-insatser och ett "vanligt" Bästa LSS-kommun-pris.

Vad är Bästa LSS-kommun?

Tävlingen utlystes första gången sommaren 2015 av HejaOlika/Föräldrakraft och ABH Utbildning. Priset utses av en jury bestående av Elaine Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Maria Johansson, Henrik Petrén och Harald Strand utöver Anna Barsk Holmbom från ABH Utbildning och Valter Bengtsson från HejaOlika.se.

Självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet har varit ledorden för juryns bedömningar. Syftet har varit att lyfta fram goda exempel och stimulera till bra insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vi hoppas helt enkelt att priset kan skapa goda spiraler som hjälper utvecklingen framåt.

2021 års tävling

Nomineringstiden är i full gång. Vi vill ha ditt förslag senast den 15 september, kompletteringar kan göras även efter detta datum. Vem som helst kan nominera kommuner som förtjänar att vinna. Även kommuner kan nominera sig själva. Och det går även bra att nominera en del av en kommuns LSS-verksamhet.

Utöver Bästa LSS-kommun utser vi även den kommun som hanterat covid-19 bäst för personer med LSS-insatser. Här bör du i nomineringen ange vad det är kommunen har gjort, och för vilken målgrupp, som gör att de är värdiga det här specialpriset.

Till båda priserna uppskattar vi om ni anger referenspersoner som kan styrka det ni säger. Det är positivt om referenspersonen eller referenspersonerna kommer från funktionshinderrörelsen/själva är berörda av LSS-insatserna i kommunen.

Nominerngen mailas till anna@abhutbildning.se.

.

2019 års bästa LSS-kommun blev Lerum!

Det blev Lerums kommun som tog hem förstavinsten, med Malmö stad och Kristianstads kommun på delad andraplats. I slutspurten fanns även Uppsala och Härnösand, som också hyllades av Bengt Westerberg, tidigare socialminister, när han avslöjade resultatet.

Nu finns möjlighet att nominera bästa LSS-kommun 2020. Maila ditt förslag till anna@abhutbildning.se

GRATTIS Jönköping som i hård konkurrens med Karlstad och Tierp vann Bästa LSS-kommun 2018!

Bildtext: Bengt Westerberg med 2018 års vinnare i Bästa LSS-kommun. Foto: Linnéa Bengtsson

Du kan se hela prisceremonin som leddes av Valter Bengtsson och Bengt Westerberg här: Prisceremoni Bästa LSS-kommun

De tre finalistkommunerna:
Jönköpings kommun var nominerade för sitt arbete med att besluta om personlig assistans.
Karlstad och deras dagliga verksamhet, "Lerins lärlingar"
Tierps kommuns dagliga verksamhet.

Här läser du mer om alla tre kommunerna och deras nomineringar.

Media om Bästa LSS-kommun:

Jönköping utsedd till bästa LSS-kommun
Lerins konstskola prisad
Kommunen är bäst i Sverige
Pressmeddelande från Jönköping
Grattis Karlstad - näst bästa LSS-kommunen!
Tierps kommun tvåa i Bästa LSS-kommun
Jönköping är bästa LSS-kommunen