Är gruppbostad en institution eller ett hem?

Har ni tänkt på hur viktigt det är med ord? Hur vanligt det är att de används som slagträ för att förminska saker. Eller förstora. Jag läste Harald Strands inlägg på hejaolika.se idag om att gruppbostäder inte är institutioner och insåg att fast jag tycker jag har lite koll så har jag nog inte det ändå.

Jag är ju uppvuxen och uppfostrad inom brukarrörelsen. Eller i alla fall i mitt yrkesliv är det så. Personlig assistans har liksom varit det ”enda rätta”. Många har vittnat om fasorna de upplevt på gruppbostäder och menat att något värre än DET kan man knappt vara med om. Och jag har liksom bara köpt att det är så.

Men många har också berättat om hur fasligt det är med personlig assistans som kommunen betalar (inte nödvändigtvis anordnar, bara beslutar om) och det har jag däremot INTE köpt. För mig har det alltid varit jätteviktigt att vi som slåss för rättigheter enligt LSS inte låter kommunen komma undan med att fatta usla beslut. Istället måste vi stå upp som en enad rörelse och kräva att kommunen fattar BRA beslut om assistans eftersom det är deras skyldighet. Det finns ingen skillnad mellan rättigheten assistans beslutad av kommunen och rättigheten assistans beslutad av Försäkringskassan i lagen. Den enda större skillnaden är vem som finansierar insatsen. Men vi har på något sätt lurats att tro att det enda som är värt något att ha är statligt finansierad assistans. Varför? Varför har vi inte istället valt att slåss för att ALL assistans ska vara likvärdig, oavsett finansiär?

Och nu det här med gruppbostad då. Varför har vi bara köpt att det är en dålig insats? Varför inte istället solidarisera oss med dem som tycker att gruppbostad är en bra insats och gemensamt kräva god kvalitet på de gruppbostäder som finns?

Det absolut viktigaste jag har lärt mig om LSS under alla dessa år jag har arbetat med det är att det är olika. Behoven är olika och därför måste stödet också vara olika. Individuellt. Om en person anser sig få bäst stöd i gruppbostad – vem är då vi att sabla ner på det och säga att det är en dålig insats när vi istället kan hjälpa personen genom att ställa oss på personens sida?

Det betyder naturligtvis inte att gruppbostad är rätt insats för alla personer. För den som 24 timmar per dygn behöver individuellt stöd är det troligen en jättedålig insats. Och för den som tycker det är svårt att umgås med andra. Och för den som inte vill bo med andra. LSS ska självklart fortsätta vara frivilliga insatser för alla. Ingen ska tvingas söka vare sig gruppbostad eller personlig assistans eller något annat stöd. Ingen ska tvingas söka gruppbostad för att man inte får tillräckligt många assistanstimmar.

Läs Haralds inlägg och beställ för allt i världen även hans LSS-skola som publiceras av Föräldrakraft.

Home is where your heart is. Så länge du får bestämma själv är det bra.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå