Dags för en tur till Stockholm

Just nu sitter jag med de sista förberedelserna inför två olika moderatoruppdrag på IfAs Debattforum och Rådsmöte. På torsdagen ska jag leda en debatt om ekonomi. KFO och Vårdföretagarna ska på Rådsmötet försöka hjälpa mötesdeltagarna att hitta vägar att hantera den mycket besvärliga ekonomiska situationen som många anordnare faktiskt har idag. Jag ser fram emot en debatt med nya och pigga idéer. Att bara sänka löner är ju definitivt ingen lösning. Gör man det finns det en uppenbar risk att assistenterna inte vill arbeta kvar. Och har man inga bra assistenter spelar det ju ingen roll om man har timmar. Att ge sämre anställningsvillkor för de anställda torde alltså leda till att uppdragsgivarna också lämnar verksamheten.

Den andra debatten jag ska leda handlar om personlig assistans, vård och egenvård. Med hjälp av en helt fantastiskt kunnig panel med bl a Bitte Fritzon och Karin Flyckt från Socialstyrelsen, Lise Lidback från NHR, Ellinor Englund från SKL (deras sylvassa jurist) och Carl Höckerfelt, Försäkringskassan som är försäkringsmedicinsk koordinator, FMK, för funktionsnedsättningsområdet och sjukersättning. Tanken är att jag ska försöka få någon ordning på om det är grundläggande behov när när Kalle går på apoteket och köper en kräm som han ska smörjer in sina torra ben med. Och om det är någon skillnad ifall han får samma kräm utskriven av en läkare. Jag kommer att skriva lite mer utförligt om den här frågan i nästa vecka. Har du några frågor får du gärna maila in dem eller skriva som kommentar på inlägget så ska jag se om jag kan ge svar på det.

I övrigt fortsätter jag naturligtvis att följa den fullkomligt urartade debatten kring "fusk och överutnyttjande" där nu senast minister Strandhäll säger i tidningen ETC att det knappast är någon hemlighet att det finns problem med kriminalitet och brottslighet inom assistansersättningen.

– Vi får mycket tydliga rapporter från de som arbetar mest med assistansbedömningarna. Kontrollen har varit för dålig, skriver Annika Strandhäll.

Detta uttalande kommer då efter det att den metod som använts för att bedöma hur omfattande det faktiskt är har dömts ut av två Lundaforskare. Man kan bara ruska på huvudet.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå