Det blir så lätt panik

I gårdagens nätupplaga av DN kunde man läsa om hur medarbetare på FK vittnar om att handläggare på kassan medvetet uppmanas att släppa igenom felaktiga utbetalningar på grund av att det system som nyligen sjösatts har brister man inte förutsett. "Miljontals kronor i assistansersättning kan ha betalats utan kontroll" konstaterar man och fortsätter sedan med att "Det här är rent vidrigt förfarande med våra skattepengar, säger en anställd på myndigheten". Jo, det kan vi väl hålla med om. Ifall det verkligen var så illa som det lät. Men då ska vi tänka på att "miljontals" kronor i samband med assistansersättning faktiskt är ganska små belopp. 3 miljoner av de 2,42 miljarder som betalades ut i juli 2017 motsvarar 1,2% av utbetalningen. Vi ska också tänka på att det inte alls är så att timmarna inte har utförts som har utbetalats. FK betalade ut dem för att anordnaren skulle kunna betala ut löner. Det som var fel var att underlaget för utbetalningen inte var klart. Det verkar synnerligen osannolikt att FK därmed helt släppt kravet på redovisning.

I dagens SvD blir det värre. Tidningen menar att nästan 4 miljarder har betalats ut till "fuskbolag". Och visst sätter man kaffet i vrångstrupen! Även jag kan ju känna hur pulsen går snabbare. Det vi måste fråga oss är om detta innebär att 4 miljarder INTE har gått till assistans. Och så är det såklart inte. De här "fuskbolagen" har naturligtvis utfört assistans om inte för alla timmar så i alla fall för de allra flesta timmarna och om inte av den allra bästa kvalitet så har den fortfarande ändå utförts.

Jag anser inte att det är ursäktligt att FK gör fel. Eller att det går att försvara felaktiga utbetalningar till oseriösa företag. Men jag skulle önska en betydligt seriösare nyhetsrapportering kring de här frågorna. Som det är nu verkar det bara finnas ett syfte med rapporteringen - att skapa panik. Låt oss gemensamt verka för att den paniken inte skapar ogenomtänkta förslag och beslut från våra politiker.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå