FKs alla regler är dålig byråkrati

Jaja. Jag vet att det är midsommar i morgon. Och inte nog med det. Det är egentligen typ min sista arbetsdag på ett tag eftersom jag och min yngsta dotter ska åka och tågluffa (!!!) i några veckor med start på måndag. Så jag borde väl vara glad och lägga in bilder på tjusiga blommor och inte vara arg. Jag är så trött på att vara arg. Men det är jag ändå...

Jag är så trött på FKs alla regler. Det är inte okay att de skapar regler som inte följer lagen. Och det är inte okay att de skapar regler som inte fungerar för den enskilde. Det är praktexempel på DÅLIG byråkrati!

I början av maj skickade jag en fråga till FK om med vilket lagstöd de plötsligt har bestämt sig för att hålla inne timmar när en person bryter mot dygnsvilan. Jo. Det händer nu. Jag vet inte hur hårda de är och hur många som drabbats men jag vet att det har hänt och att FKs huvudkontor tyckte det var rätt. Man menar att det inte går att ge assistans med kvalitet om assistenten inte håller dygnsvilan. Jag kan hålla med om att det är viktigt för kvaliteten att inte assistenterna körs slut på men så länge arbetsgivaren håller sig inom ramen för vad kollektivavtalet tillåter och ser till att assistenten får tillräcklig vila före och efter eventuella längre arbetspass kan jag inte se hur Försäkringskassan har någon som helst laglig rätt att hålla inne ersättning.

Jag fick svar efter några dagar där min kontaktperson beklagade att jag inte fått svar ännu och att det skulle dra ut lite på tiden eftersom det måste diskuteras. I går mailade jag och frågade om jag skulle få svar innan semestrarna. Då hade min kontaktperson gått på semester... Jag blev emellertid, helt exemplariskt, hänvisad till en annan person. Som svarade att hen arbetade sin sista dag innan semester och skickade vidare frågan till en tredje person... Vi får väl se om jag får något svar.

Vad menar jag då med DÅLIG byråkrati? Jo. Ibland använder personer, eller kanske till och med hela myndigheter, regelverket kring lagstiftningen MOT den enskilda personen. Och så är det verkligen inte tänkt! Regelverk är främst till för att skydda enskilda personer. De ska skapa rättssäkerhet så att man vet vad som gäller. Bryter man mot reglerna ska det vara lika lättförståeligt vad som händer. När en person eller myndighet bryter mot det här och skapar egna, snåriga regler blir det väldigt fel.

Nu hoppas jag såklart att FK hör av sig ganska snart och talar om att de gjort ett misstag. Och att de rättar till det för alla som utsatts för det. Jag hoppas också att de tydligt beskriver hur de ser på sitt uppdrag så att det blir rättssäkert för den enskilde assistansberättigade och den enskilde anordnaren. Ska man kunna följa kollektivavtalets regler eller inte?

Nå, nu får det vara slutilskat och jag avslutar detta blogginlägg med en innerlig önskan om en fin midsommar.

Midsommardans kring stången.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå