Fusk eller politik?

Gårdagens diskussion handlade till stor del om huruvida det räknas rätt hos myndigheterna eller inte. Som jag beskrev i ett tidigare inlägg har Försäkringskassan lutat sig mot den sk "expertmetoden" när de räknar fram hur mycket fusk/bedrägeri/felutnyttjande det förekommer i reformen. Metoden har tidigare kritiserats av bland annat Brottsförebyggande rådet. Nu kommer det ny, svidande kritik mot metoden från Fil. dr. Niklas Altermark och Hampus Nilsson, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds Universitet som skrivit en rapport, delfinansierad av STIL. Hela rapporten går att hämta hem här. Niklas Altermark, en av forskarna bakom rapporten, menar i ett Rapportinslag att siffrorna från flera utredningar återanvänds och används för att legitimera åtstramningspolitik.

Samtidigt publicerar FK ett pressmeddelande som visar att prognosen för kostnaderna för assistansersättning sänks, bland annat på grund av en mer dämpad timutveckling och att det har blivit färre personer som beviljats assistans. Hela 2,2 miljarder mindre, från 25,9 till 23,7 miljarder, räknar man ner budgeten! När man läser rapporten kan man få hicka eftersom kostnaderna för 2016 blev 4,8 miljarder mindre än väntat. Detta torde dock vara hänförligt till införandet av efterskottsbetalningen. Det är obegripligt hur de räknar eftersom resultatet ju inte har ett dugg att göra med när pengarna betalas ut, eller hur?

Enligt rapporten har både antal assistansanvändare och timmarna per assistansanvändare minskats. Nedan går det att se hur det ser ut:

Det är lite grann som att åka karusell mellan löken och köttstyckena i en köttkvarn just nu.

Å ena sidan fortsätter Försäkringskassan att hävda att 10% är fusk, överutnyttjande och bedrägeri. Å andra sidan hävdar forskarna hävdar att det är felaktiga beräkningar som ligger bakom den siffran.

Å ena andra sidan sjunker antalet assistansanvändare och timmar och kostnaderna med dem. Å andra sidan vägrar politiken att ta in den verkligheten och hävdar att lagen står och ska stå fast. Till och med bli bättre. I alla fall LSS. Rätten till assistans nämner minister Regnér inte i det andetaget.

Det jag inte förstår är hur vi ska lyckas stoppa köttkvarnskarusellen (gillar du inte liknelsen kan du välja att se det som en vegetarisk korv) och få ihop alla de delar som åker runt till en fin och god korv som tillgodoser rätten till ett gott liv i enlighet med LSS intentioner till dem som behöver det.

I den värsta av världar kommer politiken att försöka fortsätta få ner kostnaderna med de 10% som FK hävdar är fusk samtidigt som människor fortsätter att åka ur reformen pga domarna från HFD. Det får bara inte hända.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå