Integritetsskydd

Den 1 januari byter troligen en av våra myndigheter namn. Datainspektionen föreslås få heta Integritetsskyddsmyndigheten. Regeringen beskriver myndigheten så här i budgetpropositionen, där namnbytet finns med som förslag:

Datainspektionen har bl.a. till uppgift att verka för att människor skyddas mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.

Det här förslaget gör mig så GLAD! Jag vet, jag vet.. Jag är en nörd. Och dataskyddsombud för några anordnare. Eller om de två sakerna är SAMMA sak kanske ;-) Men för mig är det här med hur vi hanterar olika uppgifter om människor vi möter i tjänsten frågor att verkligen ta på allvar. Tänk på det. Vi är ju alla väldigt måna om att personliga assistenter (och andra med såklart) ska värna våra uppdragsgivares integritet genom att respektera tystnadsplikten. Vi håller kurser om det och många tar upp det om och om igen på möten (APT/assistansmöten). En person som bryter mot tystnadsplikten polisanmäls och kan fällas till böter eller fängelse i högst ett år. Vi tar verkligen den hår frågan på allvar eftersom det är så viktigt att varje person har rätt till den integritet den önskar trots att man har personer i sitt hem som i sin yrkesroll får se mer än personen kanske hade önskat att utomstående får ta del av.

Varför kan vi inte tycka att det är lika självklart att vi är försiktiga med de personuppgifer vi får digitalt? Jag tänker att det kanske är för att vi inte tycker att t ex ett namn är så farligt om det kommer ut. Men det handlar ju inte om namn. Namn ÄR inte så farligt om man mailar t ex. Det går till och med jättebra. I vart fall om de vars namn vi mailar känner till att vi gör det. Men ibland är vi mer oförsiktiga än så. Vi lägger ut bilder eller information på våra hemsidor, facebook eller andra sociala media. Vi använder molntjänster som ger USA tillgång till alla våra uppdragsgivares känsliga personuppgifter. Vi jublar över graitstjänsterna Google ger oss men tänker inte på att det vi lägger in i t ex enkätundersökningar skapade med Google forms är information som delas med många, många underleverantörer och som KAN komma att användas på helt andra sätt än vi hade tänkt oss.

Jag vill inte backa tiden. Internet är en källa till evig glädje om du frågar mig. Men jag vill lära mig, och er, att använda programvaror på ett sätt som värnar allas integritet. Jag hoppas att namnbytet på Datainspektionen kan leda till att fler ser det fina i att jobba för att värna människors integritet,

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå