Julförberedelser

Hur mycket har du planerat för själva julaftonen ännu? Hur har dina uppdragsgivare planerat? Behöver du lägga dig i det? Ingår det i rätten till självbestämmande att få vara spontan och hitta på saker bara så där när andan faller på?

Ja, men naturligtvis ska den assistansberättigade få leva sitt liv precis lika spontant som du gör. Det står till och med inskrivet i kollektivavtalet att man KAN ändra scheman med kortare tid än 14 dagars varsel om det dyker upp något oförutsett. Men det finns också ett men... Ofta är det kanske inte helt oförutsett utan kanske i högsta grad jätteförutsett.

Jag kanske har bestämt för länge sen att jag ska åka och hälsa på mamma i norrland över julen? Eller att jag ska på på hotell i Köpenhamn eller åka till värmen på Teneriffa. Om det här påverkar assistenternas arbetstider är det viktigt och hänsynsfullt att informera dem i tid om det. Det kanske inte är någon ändring alls men familjen väljer att inte ta in externa assistenter på julaftonen. Det går bra det med. Antingen betalar man helt enkelt lön till den som skulle ha arbetat men inte får eller så informerar man minst 14 dagar i förväg och flyttar arbetspasset till någon annanstans så att assitenten får ut sina timmar ändå.

Det är lite merjobb och det är lite meckande och man behöver göra det här med stor respekt för den enskildes integritet men det blir också väldigt mycket bättre än att assistenterna får otrevliga överaskningar dagen före jul eller så.En liten avstämning kan alltså vara på sin plats senast nu i dagarna.

En annan sak som man kan behöva stämma av ordentligt är hur det står till med vikarier och extrafolk i jul och nyår. Finns det tillräckligt eller behöver ni göra en uppdatering av krisbemanningsplanen som ni upprättade i samband med covid? Gör då det nu med en gång! På julaftonen är det för sent.

Jag har alltid var lite förtjust i att ha en beredskapspersonal tillgänglig i jul i de uppdrag där ni VET att det är särskilt svårt att bemanna om någon blir sjuk. Det kan vara för att det krävs särskild kompetens eller för att det är långa pass eller av någon helt annan anledning. Nu är beredskap naturligtvis en kostnad som ni kanske behöver överväga mer i dag än tidigare på grund av de ekonomiska förhållandena men samtidigt är det kanske billigare än att inte kunna tillsätta en assistent om det behövs? Vill ni använda det så gör ni alltså en tillfällig schemaändring eller använder någon av era timanställda och skapar ett tydligt erbjudande över jul. De får beredskapsersättning en vecka, eller bara någon dag, och ska gå in och arbeta om det behövs. Prata gärna med din arbetsgivarorgansiation om du känner dig osäker på hur du ska hantera det här. I min version använder man inte assistanstimmar till det här utan tar det bara som en extra kostnad.

En annan fråga som ni kan behöva stämma av i jul är arbetsmiljön. Kommer det att ske några förändringar som kan påverka assistenternas arbetsmiljö? Det låter tramsigt att fråga om man kommer att ha en levande gran men tänk om man vill det och så är någon av assistenterna allergisk mot gran? Det innebär inte att den assistansberättigade ska avstå från sin juldoftande gran men det kommer i så fall innebära att den allergiske assistenten inte kommer att kunna arbeta. Den får sjukskriva sig och då blir bemanningen kanske annorlunda än den assistansberättigade tänkt sig.

Jultrafiken är en annan arbetsmiljöfråga man kan behöva belysa. Passa på att stämma av körkort, kolla att det finns aktuella bilavtal, att bilarna som förväntas köra är trafiksäkra och att assistenterna känner sig säkra med halkan.

Bemötande är ytterligare en fråga som kan behöva få sig en liten puff när assistenterna nu kanske ska träffa släkt och vänner. Ska assistenterna dela i julfirandet eller vara passiva deltagare som äter medhavd matlåda? Hur ska, för den delen, matlådan få plats i kylen nu när julmaten står där? Se till att assistenternas matsituation inte blir en onödig konflikt. Och att det är tydligt vem som kan dricka snaps till sillen (ledtråd - INTE arbetande assistent).

Nej, du ska inte lägga dig i hur den assistansberättigade väljer att fira jul. Men du har ett ansvar för både att tillgodose hela den assistansberättigades assistansbehov och du har ett ansvar för dina anställdas arbetsmiljö. Genom att hantera de här frågorna på ett bra sätt kan du både bevara den enskildes integritet och medverka till ett fungerande julfirande. Lycka till <3

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå