Krisberedskap

Idag håller jag kurs för IfA om krisberedskap. Jättespännande och en kurs jag verkligen "brinner" för (om uttrycket ursäktas. Det är kanske lite olämpligt i just detta sammanhang...). Det handlar ju långt ifrån bara om assistansen utan så mycket mer.

Jag har tänkt mycket på de här frågorna i många år. Kanske var det översvämningarna i Kristanstad 2002 som fick mig att vakna till och förstå att det är dumt att INTE tänka krismedvetet. Jag brukar kalla mig en krismedveten optimist. Jag tycker att man SKA tänka att katastrofen kan inträffa och förbeteda sig på det men sen inte LEVA som om det vore en sanning. Det här försöker jag tillämpa i mitt eget liv på nästan alla områden. T ex när jag ska hålla en kurs: vad gör jag om mina föreläsare inte kommer? Om tekniken strular? Om jag blir sjuk. Och på det privata planet: vad gör jag om elen går? Om brunnen sinar (vi har eget vatten)? Och så vidare.

Jag är med på en preppersida på facebook. Du vet säkert vad prepper är men annars kan jag berätta att det är ett uttryck för de personer som "preppar", förbereder sig för en kris. Bra såklart. Men OJ vad olika nivåer man är på :-) Vissa preppar för fullskaligt krig. Det finns pansarvagnar och avancerade rymningsplaner om vi skulle bli intagna av "lede fi". Men det finns också personer som jag, som preppar mer för lite längre elavbrott. Vissa saker är jättekul att preppa för. Jag gillar t ex att veta att jag kan laga mat oavsett elen finns eller inte. Men det där med att ha gömslen i skogen med färdiga matförråd är för mig att dra det hela lite för långt.

Hur preppar du? Och om du är anordnare, har du funderat över vilket ansvar du har i dina uppdragsgivares liv om krisen eller kriget kommer? Vill du medverka till att det funkar eller vill du stoppa huvudet i sanden? Börja gärna att gå igenom MSBs broschyr som kom för något år sen men som kanske känns ännu mer aktuell idag. Fundera på vad du kan göra själv och vad du kanske borde informera uppdragsgivare och assistenter om. Utbilda. Förbered. För med kunskap och förberedelser är krisen betydligt enklare att fixa. Det har ju inte minst Covid-19 lärt oss.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå