Leva som andra? Glöm det.

Just nu kokar det! Jag är så arg att det inte bara småryker ur öronen, det mer står som en kvast av eld kring hela mig. HFD har precis bestämt att det där med att leva som andra, göra egna val, inte är så mycket att bry sig om. DET GÖR MIG GALEN!

Till saken. En kvinna sökte utökad assistans, bland annat för resor med bil till och från sina fritidsaktiviteter. Själva tiden för aktiviteten hade hon redan fått beviljad. Hon behövde inte så mycket assistans under själva resan, annat än att om hon fick vredesutbrott fick assistenten, tillika chauffören, försöka lugna henne. HFD fann att det behovet inte var tillräckligt kvalificerat för att ge rätt till personlig assistans. Jag citerar:

Mot denna bakgrund finner Högsta förvaltningsdomstolen att det inte har kommit fram att AA har ett kvalificerat hjälpbehov under de aktuella resorna. Hennes behov av transport till och från fritidsaktiviteter är således inte att definiera som ett sådant annat personligt behov som enligt 9 a § andra stycket lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade grundar rätt till personlig assistans. Kommunens överklagande ska därför bifallas.

Kommunen hade menat att det fanns ANDRA insatser som kunde tillgodose behovet att ta sig till och från aktiviteter, nämligen färdtjänst, och att AA inte hade sökt om det var ingen ursäkt. Typ.

Jag vet att jag under det senaste halvåret har hört signaler om att en del personer har nekats dubbel assistans för bilåkning med hänvisning till att chauffören inte samtidigt kan vara chaufför och assistent. Jag har i mitt stilla sinne tänkt att det ju skulle kunna gälla även för enkel assistans. MEN JAG HADE ÄNDÅ ALDRIG KUNNAT TRO DET HÄR!!! Var tog det egna valet vägen? Hur tänker de? Ska man inte kunna ha bil för att ta sig när man har behov av assistans för hur tusan ska någonsin en assistent som är chaufför samtidigt kunna göra mer "kvalificerade assistentsaker"?

Jag ångrar mig. Det ryker faktiskt inte längre. Elden släcktes av mina tårar.

Domen har målnr 1206-16 och den har naturligtvis skickats ut med regelbevakning.se för dig som prenumererar på den tjänsten.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå