Nej, det är inte huvudvärk man söker assistans för

Jag har föreläst en hel del kring LSS-utredningens förslag och har då försökt att sätta utredningen i sitt sammanhang.

I okt 2015 var antalet assistansberättigade. som högst, 16 179 personer. Tillsammans med kommunalt beviljad assistans hade drygt 20 400 personer assistans.

I Maj 2016 tillsattes LSS-utredningen.

I juli 2018 hade 14 522 personer assistansersättning från Försäkringskassan. Tillsammans med kommunal beviljad assistans hade då drygt 19 400 assistans.

Minskningen pågår stadigt månad för månad och antalet är nu 1 657 färre jämfört med okt 2015 för statlig ersättning.

Den kommunala assistansen ökar samtidigt men totalt sett är det ca 1000 personer färre som har assistans.

Det finns en rad orsaker till varför det är färre som har assistans, t ex att personer har avlidit eller kanske flyttat till sjukhem/sjukhus och liknande men en slutsats måste ju ändå vara att de som försvunnit ur reformen inte har ersatts av nya personer.

Av de som sökte assistans 2017 fick bara 12 av 100 statlig assistansersättning beviljat.

12%!!!

Jag blir så oerhört upprörd! Det finns nämligen hela tiden en slags tanke med om att de som söker idag har ett mycket MINDRE assistansbehov. Det är därför de får avslag.

Låt mig då berätta om en person som jag ska försöka hjälpa idag. Personen kommer från ett annat land. Skadorna personen har är oerhört omfattande. Personen kan faktiskt inte göra någonting alls själv utom att röra den ena handen lite grann upp och ner. Men Försäkringskassans handläggare anser inte att det är medicinskt styrkt att behoven är över 20 timmar per vecka.

Eller låt mig berätta om en annan person som jag också ska hjälpa. Som har flera omfattande funktionsnedsättningar men där Försäkringskassan inte ens anser att personen hör till personkretsen så de tänker inte ens träffa personen.

Bägge personerna hade utan minsta tvekan beviljats assistans tidigare.

Så ha det i minnet när ni läser statistiken från kassan. De som söker är inte "lyxlirare" som har ont i huvudet och är lite förkylda. Det är personer med oerhört omfattande funktionsnedsättningar. I går hade de fått assistans. I dag får de inte det. Fortsätter avslagen i den här takten tar det bara 20 år så har vi inga assistansberättigade kvar.

Snart kommer jag att ha en rad skypekurser om vad som gör att man får eller inte får assistans nu för tiden. Ni förstår att det är svettigt! Men det är viktigt att vi vet hur de bedömer olika behov idag. Annars kan vi inte hjälpa våra uppdragsgivare.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå