Nya karensregler

Enligt uppgift ska KFO nu vara klara med sitt avtal när det gäller de nya karensreglerna. Det ska gälla från den 1 januari 2019. Du som berörs kan gå till KFOs hemsida, klicka på kollektivavtalet och så ser du de nya beräkningssätten där.

Ändringarna i sjuklönelagen innebär att karensavdrag inte längre sker per dag utan på en period som är 20 procent av en normal arbetsvecka. Tanken är att det ska bli mer rättvis självrisk om man är sjuk. Att gå hem kl 15 när man jobbar till 16 ger alltså normalt inte bara en timmes karensavdrag utan karens kan fortsätta räknas dag 2 i sjukfrånvaroperioden om det behövs för att uppnå de 20% av en normal arbetsvecka.

En gammal regel säger att om en anställd blir sjuk igen inom fem kalenderdagar så ska det räknas som samma sjukfrånvaro. Det innebär att om en assistent får för "kort" karens dag 1 men återinsjuknar inom fem kalenderdagar så kan karensavdraget fortsätta då.

Det du måste göra nu är att ha koll på att du verkligen känner till alla anställdas veckoarbetstid. Kolla också med ditt administrativa system och lönesystem så att de är inställt på de nya reglerna om du omfattas av dem redan nu.

Personligen är jag också nyfiken på vad det här kommer att innebära för ansökan om merkostnader för sjuklön från kommunerna. Ni får gärna höra av er och berätta hur kommunerna hanterar det. Och hur ni själva klarar det såklart.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå