På kurs med Kurt

Snart hemma efter två dagar i Stockholm. Först en kurs om lågaffektivt bemötande med Bo Hejlskov. Alltid lysande och den här gången ännu tydligare än vanligt med var problemet ligger vid utmanande beteende. Och aldrig någonsin är det hos personen som har det... I höst, den 5 - 6 november, kommer jag och hejaolika.se/Föräldrakraft att arrangera en tvådagars kurs i Malmö, Kompetensdagarna, som bland annat kommer att inrikta sig på att ta emot personer med utmanande beteende i sin verksamhet. Det ska bli jättespännande! Vi återkommer med information om kursen lite senare.

Sen idag en rätt tröstlös kurs om GDPR som Datainspektionen höll. Men ett par nyttigheter levererades. Jag har hört talas om tidsredovisningssystem som använder positionering av anställda. Det används tydligen för att minska bedrägeririsken. Enligt Datainspektionen är det dock inte så tillrådligt. De sa att det normalt inte är tillåtet att rutinmässigt kontrollera arbetade tid (genom positionering) annat än vid t ex misstanke om brott.

Jag fick också svar ang frågan om de kommuner som begär e-faktura av er som fakturerar sjuklön. Först och främst: det är FEL att skicka en faktura! Istället ska den enskilde ansöka om att få sin sjuklön täckt som ett tillfälligt utökat behov enligt LSS. Men om ni ändå väljer att fakturera, jag vet att ni är rätt många som gör det, så får ni nog vackert lösa det med e-fakturan och se till att det system som används kan skicka efterfrågat material krypterat.

Ytterligare ett svar lämnade Datainspektionen när jag frågade dem och det var att om ni vill anlita mig eller någon annan för att göra en enkät bland era anställda så går det alldeles jättebra även om det är känsliga uppgifter som vi får reda på, t ex i en arbetsmiljöundersökning. Så länge vårt personuppgiftsbiträdesavtal reglerar frågan ska det inte vara något problem.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå