Stor risk för konflikt på assistansområdet

Så var det dags snart igen då. Löneförhandlingar, konfliktdiskussioner och, i värsta fall varsel om konflikt och kanske till och med konflikt. Redan i fjol varslade Kommunal Vårdföretagarna om konflikt när de inte ville ge mer än 0.8% i löneökning. Vårdföretagarna menade att de visst ville ge mer, bara inte med en gång. Den åtgärd som facket varslade om i fjol var nyanställningsblockad. Det innebär att arbetsgivaren inte får nyanställa personal utan istället beordra ut befintlig personal på mer- och övertidsarbete. Tack och lov blev det aldrig någon konflikt. Även om det inte hade drabbat de assistansberättigade direkt så fanns det självklart en oro i brukarrörelsen.

Nu är det alltså dags igen och enligt Dagens Industri väntas ännu tuffare förhandlingar. Humana hotar/varnar därför om att de kanske måste lämna kollektivavtalet. Frågan är vad det innebär.

Låt oss säga att ett företag väljer att lämna kollektivavtalet för att hålla nere löneökningarna. För anställda innebär det dels en oro för utebliven löneökning men det kan också innebära en oro för osäkrare tillvaro på andra sätt. En undersökning från i fjol genomförd av en facklig organisation visar att många anställda hos småföretagare får sämre skydd i form av sjuk- och olycksfallsförsäkringar och pension. Det MÅSTE inte bli så men det finns heller ingen garanti för de anställda att det INTE blir så. Och osäkerhet föder som bekant oro.

Om du som anordnare funderar på att lämna kollektivavtalet men inte har för avsikt att sänka lönerna och inte heller har för avsikt att försämra andra delar för de anställda finns kanske ingen anledning att lämna kollektivavtalet heller? För det finns en risk att anställda assistenter blir missnöjda och väljer att sluta sin anställning om de tror att de riskerar sämre villkor. Och då blir det till syvene och sist den assistansberättigade som får "betala" i form av nya assistenter, troligen med lägre kompetens.

En annan sak som anordnare som tänker lämna kollektivavtalet behöver fundera på är arbetsrätten. Många tror, helt felaktigt, att det på något sätt skulle vara lättare att driva sin verksamhet om man inte har kollektivavtal. Så är det inte. Tvärtom faktiskt. Alla arbetsgivare, med eller utan kollektivavtal, måste följa de arbetsrättsliga lagarna. På en reklambild jag använder för min tjänst regelbevakning.se finns ett urval av dessa lagar med och bara av det lilla urvalet brukar de flesta bli ganska matta. Många lagar har dock undantag som de som har kollektivavtal kan använda sig av. T ex arbetstidslagen. Den som har kollektivavtal får använda sig av möjligheten att ha 9 timmars dygnsvila istället för 11 under vissa förutsättningar. Den som inte är kopplad till ett kollektivavtal får heller inte åberopa undantagen.

Nu vill jag inte på något sätt förringa de problem som både arbetsgivarorganisationer och arbetsgivare står inför i stundande avtalsförhandlingar. Jag bara inte tror att lösningen är att lämna sina arbetsgivarorgansiationer och kollektivavtalen. Jag skulle önska att det kom signaler om att assistansersättningen snart återgår till "det normala" men varken hör eller känner av något sådant. Därför är det tungt att vara arbetsgivare idag. Och svårt att vara arbetsgivarorganisation. Mitt enda råd är egentligen att göra en ordentlig budget inför det kommande året. Gör den så att det lätt går att förutse vad som skulle hända vid olika nivåer på löneökning. Om du sitter riktigt tajt till så kontakta din arbetsgivarorganisation och be om råd hur du ska klara ut det hela.

Reklam för tjänsten regelbevakning.se

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå