Svek

Sent i går kväll la Föräldrakraft/Hejaolika ut en av de tråkigaste saker jag skrivit. Jag är fortfarande ledsen och tagen. Så här får det inte vara! Försäkringskassan bryter mot sitt ord.

Det började redan i förra veckan då två personer som inte har någon som helst anknytning till varandra kontaktade mig. Den ena hade fått ett beslut om indragen assistans. Den andra hade fått ett brev om omprövning. Jag var ganska säker på att det var någon typ av missförstånd. Försäkringskassans Generaldirektör har ju lovat att det inte ska bli några omprövningar innan lagändringen. MEN. Det finns ett undantag inskrivet. Tydligen har huvudkontoret gått ut med just den informationen till handläggarna. Om undantaget. Det vill säga att när det föreligger väsentligt ändrade förhållanden så FÅR de göra en omprövning.

Jag har ju redan skrivit flera gånger om den här frågan. FK måste enligt lagen utföra omprövningar och kan därför inte låta bli men de har lovat att göra så gott de kan och vid det ordet får man nog nöja sig. Sen måste de naturligtvis få göra en omprövning och dra in assistansen om den enskilde t ex flyttar till gruppboende eller börjar på daglig verksamhet eller i skola. Men i de fallen jag berättar om i tidningen så föreligger ingen sådan omständighet. Det handlar istället om två personer som redan HAR assistans i skolan. Den ena ska sluta och den andres skoldag har blivit aningens längre. Det kan självklart inte vara ett väsentligt ändrat förhållande!

Nå. Jag kontaktade Försäkringskassans huvudkontor och försökte få dem att säga att det här var ett misstag. Men tyvärr vägrar de nuförtiden att lyssna på oss. När man frågar något så svarar de allt som oftast bara med ett citat ur sin Vägledning. Så till slut såg jag inget annat val än att slå larm.

Jag hoppas så innerligt att Socialdemokraterna tar det här larmet på allvar. Att minister Regnér justerar sitt lagförslag så att det tydligt framgår vad som är "väsentligt ändrade förhållanden". Det STÅR redan i Försäkringskassans vägledning men tydligen så läser deras handläggare inte det dokumentet. Och huvudkontoret bryr sig inte om vad handläggarna gör för fel.

Har du inte läst artikeln så finns den här.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå