Vaccination med logistikproblem

Hur ser logistiken ut där ni bor när det gäller vaccination av assistansberättigade och assistenter? Jag har hört att det förekommer en del problem nu inledningsvis både vad gäller vem som ska informera assistenter och assistansberättigade om att de får vaccinera sig och vem som ska utföra vaccinationen - hemsjukvården eller vårdcentralen. Det här gäller kanske främst assistansberättigade som har privata anordnare.

Jag har frågat Karin Flyckt på Socialstyrelsen och Åsa Furén-Thulin på SKR hur det ser ut men bara fått svar från Karin Flyckt så här långt. Karin säger att det inte finns någon tydlig nationell information och att det bästa kan vara att anordnaren kontaktar regionen direkt eller kollar på regionens hemsida.

På t ex region Stockholms webbplats står det att vaccination ska erbjudas av den husläkarmottagning som personen är listad på men denna vet ju knappast vilken anordnare den assistansberättigade valt så att erbjudande kan gå ut till assistenter.

En kan ju tycka att det hade varit bra med samordning i det här läget. Enligt tidigare undersökning jag gjorde i samband med covid-19 så vet de fllesta kommuner vilka privata anorndare som finns i kommunen. Annars har IVO och/eller FK den informationen och eftersom det inte är några personuppgifter inblandande om inte den enskilde är egen arbetsgivare bör det inte vara några svårigheter att lämna över de uppgifterna mellan verksamheterna. Sen får regionen och kommunen prata ihop sig vem som ska ansvara för att vaccinera assistenterna. Det kan inte vara den enskilde anordnarens problem att försöka reda ut det. I Stockholm har anordnarna fått en länk som de kan ge assistenterna så att de får boka tid själva. De får sen visa upp anställningsavtal eller liknande vid vaccinationen. Smart. Just nu funkar det visst inte men annars var det ju smart. Jag antar sedan att det kan vara så att assistansberättigade personer som hör till hemsjukvården får vaccination genom dem och de som inte tillhör hemsjukvården blir kallade av vårdcentralen. Men hur får vårdcentralen information om att man är assistansberättigad? För DEN informationen lär inte kunna skickas runt så enkelt . Om inte den enskilde lämnar medgivande till antingen anordnaren eller kommunen att lämna ut den informationen till vårdcentralen.

Hur ser dina erfarenheter ut? Hur gör de där du bor? Har du några egna tankar eller förslag? Hör av dig så försöker vi föra det här vidare.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå