Vad ska vi göra? Praktiska tips
Efter det senaste dråpslaget mot assistansen, FKs brev till regeringen om hur domen från HFD kommer att påverka oerhört många personers rätt till personlig assistans, har jag fått många frågor vad man kan göra för att påverka. Nedan har du några tips som passar dig som är privatperson eller arbetar i en verksamhet som inte har direktkontakt med politiker och myndigheter på riksnivå.
1. Medverka i den stora manifestationen den 3 december.
Än så länge hittar jag bara information på facebook. Det är RBU som ligger bakom manifestationen men även andra organisationer medverkade i fjol. Då hölls manifestationen på 25 olika platser i Sverige. Läs på facebook om hur du kan göra för att skapa en demonstration i just din hemkommun. Ni behöver inte bli 1000 stycken. Det räcker med ett fåtal personer som samlas framför kommunhuset. Ta bilder, kontakta lokalmedia och visa att vi finns! Tänk bara på sådana praktiska saker som att söka tillstånd.
2. Skriv till din/dina lokala riksdagspolitiker
Varje person som väljs till riksdagen blir vald av personer. DU och VI är de personerna. Det betyder att VI är viktiga. Och VI har makt. Vi kan använda möjligheten att rösta på ett annat parti. Vi kan också välja att kryssa andra personer före den som står överst på riksdagslistan. Här har vi en mycket större möjlighet att nå de personer som normalt inte intresserar sig för våra frågor. Skriv till dem och berätta vem du/ni är (länk till adresser nedan). Berätta om varför ni skriver och berätta om er situation.
3. Bjud in dina lokala riksdagspolitiker till ditt hem/din verksamhet för att berätta om hur alla lagändringar slår mot dig/er.
Se under 2 ovan. Men istället för att bara skriva till dina politiker så ber du dem dessutom att komma hem till dig/er. Eller ber om ett möte på ett café. Eller bjuder dem till er verksamhet. Det är troligen lättare att bjuda dem till en tillställning med fler än en person. Fast pröva går alltid. Tänk på att ni förklarar att ni inte bjuder dit dem för att skälla på dem utan bara för att ni ska få berätta om er förtvivlade situation. Gör inte misstaget att tro att de vet hur ni har det och vad som har hänt. Om de inte jobbar med precis våra frågor i Socialutskottet så kan de antagligen inte ett skvatt om personlig assistans. De har säkert sett skriverier om fusk, bedrägeri och kanske även om barn som har förlorat rätten till assistans men mer kan de inte. Förklara därför från START vad som hänt och vad som är fel. Nedan får du länk till hur du hittar dina politiker. Knyt gärna frågan om ett möte till det kommande valet.
4. Bjud in dina kommunpolitiker
Alla riksdagspolitiker börjar som lokal kommunpolitiker. Eller nästan i alla fall. Och alla kommunpolitiker påverkas benhårt av besluten om neddragningar av assistansen. Dessutom har kommunpolitiker en viktig roll när det gäller vilka som så småningom ska kunna bli riksdagspolitiker. De är alltså också viktiga. MER än viktiga. Bjud in dem till ett möte och be dem kontakta sina partikollegor i riksdagen. Se nedan vad det är ni kan be dem om.
5. Bli medlem i en organisation som för din talan
Det finns många organisationer som arbetar för sina medlemmars bästa. De som utmärker sig inom assistansen är så klart Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA), STIL och Föreningen JAG. I Göteborg finns även GIL . Bland de vanliga funkisorganisationerna utmärker sig RBU som den mest drivande för våra frågor just nu men är du medlem i en annan organisation så kan du kolla med dem vad de gör för något. Kolla gärna på riksnivå. Om inte annat kanske just din organisation gör saker tillsammans/genom paraplyorganisationerna Lika Unika och Funktionsrätt Sverige. Genom att bli medlem i en organisation stärker du organisationens röst när man talar med riksdagsledamöter. Det är viktigare än du tror. Att representera många assistansberättigade väger tungt.
Här hittar du kontaktuppgifter till alla riksdagspolitiker per län. Gör så här:
a) Välj det län du bor i.
b) Klicka på den riksdagsledamot du vill kontakta
c) Direkt hittar du både riksdagsadress, mail och telefonnummer. Lite längre ner ser du vad personen är med i för utskott och vad personen har gjort i riksdagen.
d) Skriv ditt brev och skicka det via mail eller som vanligt brev. Eller skicka din inbjudan till ett möte. Det behöver inte vara särskilt märkligt. Försök att tänka på i vilken roll du skriver. Är du assistansanvändare, anhörig eller anordnare? Vilka är de frågor du vill ta upp i den rollen? Om du är assistansanvändare är det inte så smart att börja diskutera de minskade vinsterna i assistansverksamheten. På samma sätt är det inte riktigt anordnarens roll att diskutera otillräckligt antal timmar. Men det finns ingenting som hindrar att en liten anordnare bjuder in både uppdragsgivare, anhörig och på så sätt kan ta upp alla olika typer av frågor. MEN. Tänk igen på att kunskapsnivån troligen är väldigt låg.
Om det finns intresse kan jag ta fram ett enkelt presentationsmaterial på power point som ni kan få köpa för en billig peng. Dela gärna ut något material också som är enkelt att bära med sig. Böcker är nog att skjuta ovanför målet. Hellre ett litet häfte med bilder och lite text som kanske visar en uppdragsgivares vardag/verklighet och som riskerar att förstöras om riksdagen inte beslutar om en omedelbar ändring.
Men vad ska ni be era politiker att göra då?
Helst skulle vi ju vilja ha en omedelbar ändring men rent konkret så funkar det inte så. För att domen från HFD inte ska gälla längre krävs en lagändring och bakom varje lagändring måste det finnas en utredning. Det nI KAN kräva är en snabbutredning som genomförs omedelbart. Om de politiker ni bjuder inte sitter i Socialutskottet ber ni dem att ligga på sina kollegor. Förklara att det är HELT omöjligt för er att vänta tills pågående utredning är klar (i slutet av nästa år). För den som mister rätten till jour på natten innebär det att man kanske inte kan bo kvar i sitt hem. Och det gäller NU! Omedelbart! För den som mister tid där assistenten väntar och inte utför en aktiv assistansinsats (t ex vid ett biobesök där det krävs en assistent närvarande hela tiden för att kunna genomföra biobesöket men där assistenten inte behöver utföra aktiva insatser mer än på väg dit och hem och kanske vid ett toabesök under bion) blir insatsen så uppstyckad att det inte längre ÄR personlig assistans.