Vems ansvar är du?
Publicerad: 23 februari 2023 Vems ansvar är det att den assistansberättigade lever, har ett gott liv, äter bra och inte får skador?
Idag håller jag kurs för IfA om krisberedskap. Jättespännande och en kurs jag verkligen "brinner" för (om uttrycket ursäktas. Det är kanske lite olämpligt i just detta sammanhang...). Det handlar ju långt ifrån bara om assistansen utan så mycket mer.
Hur ser logistiken ut där ni bor när det gäller vaccination av assistansberättigade och assistenter? Jag har hört att det förekommer en del problem nu inledningsvis både vad gäller vem som ska informera assistenter och assistansberättigade om att de får vaccinera sig och vem som ska utföra vaccinationen - hemsjukvården eller vårdcentralen.
Det är viktigt att tänka på hur julen kommer att se ut med tanke på Covid-19. Titta gärna på mina tips i ABH Utbildnings nya Vlogg
Läs mer. . .Det händer nya saker mest hela tiden och en av de nu aktuella frågorna handlar om kommuner som begär ut genomförandeplaner för de kommuninvånare de betalar assistansen för. Det kan de väl roa sig med. Men ni som privata anordnare ska inte med automatik lämna ut dem.
Läs mer. . .Om fem dagar förväntas regeringen fatta beslut om att andning ska bli ett grundläggande behov. Och sen har vi ytterligare ett förslag som ska beslutas om längre fram. Rörigt? Jo. Lite.
Läs mer. . .Nu ska HFD bedöma om sminkning är ett grundläggande behov eller inte.
Läs mer. . .Är gratis verkligen gratis om det inte är det?
Läs mer. . .Nu har Hallengren förklarat att barnen är räddade. De ska få fortsatt rätt till assistans, menar hon. Och det är ju ett sätt att se på saken. Att de är räddade. Men ÄR de det? Alla barn? Eller bara de som redan har beviljats assistans? Och hur blir det med övriga förslag i utredningen?
Läs mer. . .Ska du ner/upp till Leva och fungeramässan? Det ska jag. Och OJ vad jag ser fram emot det! Både för att träffa dig men också för att få prata om DokApp, titta på andras nyheter, gå på det spännande Upphandlingsseminariet, prata med Bengt Eliasson på scenen om LSS-utredningens förslag och vad som händer nu. Och av en ton andra skäl också.
Läs mer. . .Har ni förberett er verksamhet inför alla kommande förändringar? Jag anser att varje seriös verksamhet verkligen måste göra det nu. Jag tror att fler kommer att beröras av förändringarna än vad som kanske har framkommit och jag tror tyvärr att det inte ens krävs ett genomförande av LSS-utredningens förslag för att den verkligheten ska slå in.
Läs mer. . .I dagens Aftonblad står det att Lena Hallengren, Socialminister i den nya regeringen, vill fullfölja sitt löfte att låta andning och sondmatning bli grundläggande behov. Ett lagförslag sägs ligga redo och ska kunna träda ikraft redan i sommar. Jag tror vi alla känner en lättnad inför detta och jag skänker en tacksamhetens tanke till både Hallengren och de partier som tryckt på i den här frågan. Men är det tillräckligt? Vad kommer det att innebära?
Det blir färre och färre assistansberättigade hela tiden. Det finns en rad orsaker till det, t ex att personer har avlidit eller kanske flyttat till sjukhem/sjukhus och liknande men en slutsats måste ju ändå vara att de som försvunnit ur reformen inte har ersatts av nya personer. Varför blir det så?
Läs mer. . .Idag lägger LSS-utredningen, efter månader av spekulationer, fram sitt förslag. Vad det innebär vet vi i rätt hög utsträckning redan. Men har vi FÖRSTÅTT innebörden av förslagen, det är frågan?
Läs mer. . .Gott slut? Nja. Men det kanske, kanske går att få en godare fortsättning?
Läs mer. . .